Den české státnosti, svatý Václav

Na sobotu 28. září připadl státní svátek – Den české státnosti a současně svátek slavili všichni Václavové. Den předem jsme si s žáky tuto událost připomněli.

Zaměřili jsme se na život svatého Václava, českého knížete, patrona a ochránce české země, na jehož počest se slaví tento den. Zmínili jsme všechny podstatné skutečnosti (z jakého rodu pocházel, jména rodičů a prarodičů, výchovu sv. Václava babičkou Ludmilou, jeho vládu, spravedlnost a laskavost, způsob zavraždění bratrem).

Žáci 5. ročníku poté samostatně plnili úkoly rozmístěné na chodbě školy. Jednalo se o 9 otázek týkajících se sv. Václava. U každé otázky byly tři možnosti. Pokud žáci odpověděli správně, vyšla jim na závěr tajenka.

Podzimní panáček

S mladšími žáky 2. a 3. ročníku jsme navázali na skutečnost, že pondělní ráno 23. 9. bylo ve znamení příchodu podzimu. Žáci měli za úkol z přírodnin vyrobit podzimního panáčka. K dispozici byly různé tvary listů, nažky z javoru a pastelky. Připomněli jsme hlavní části těla panáčka, ale jinak se fantazii meze nekladly. Žáci se bez delšího pobízení pustili do tvoření.